Digital media in nutrition education

Starting in the summer semester, 21 digital teaching materials on various relevant topics will be developed by Master's students of nutrition and consumer education at the University of Koblenz and tested and evaluated in online lessons at various institutions (primary and secondary schools) in Rhineland-Palatinate. These tested materials will be bundled and made available in a digital medium.

The development of digital media, which is evaluated using suitable criteria, is at the centre of the project. The digital teaching series developed by the project group is suitable for grades 4 - 6 (across schools).

Starting in the summer semester, 21 digital teaching materials on various relevant topics will be developed by Master's students of nutrition and consumer education at the University of Koblenz and tested and evaluated in online lessons at various institutions (primary schools and secondary schools) in RLP. These tested materials are bundled and made available in a digital medium.

Topics include hygiene in the home, health promotion and exercise, nutrients in food, nutrition and climate, nutritional ecology, ESD.


Publications

Richtlinie Verbraucherbildung an allgemeinbildenden Schulen in Rheinland-Pfalz 2020. https://verbraucherbildung.bildung-rp.de/fileadmin/user_upload/verbraucherbildung. bildung-rp.de/Texte_Veroeffentlichungen/Richtlinie_Verbraucherbildung_2020.pdf

Lutter, K, Schlich, M: Untersuchungen zur Akzeptanz zuckerreduzierter Lebens-mittel und zur Beeinflussung der Verbraucher durch die Zuckerdeklaration. Hauswirtschaft und Wissenschaft 67 (2019) ISSN online 2626-0913. DOI: 10.23782/HUW_09_2019

Punstein, Maria & Schlich, Michaela: Lebensmittelzubereitung als Alltagskompetenz fördert die Feinmo­torik - eine orientierende Untersuchung an Grundschülern. In: Hauswirt­schaft und Wissenschaft. Nr. 1/18. S. 1-14 (2018).

Priolo, B, Jansen, B, Schlich, M: Das Leben gesundheitsförderlich und nachhaltig gestalten. In: Pilypai­tytè L, Siller HS (Hrsg.): Schulpraktische Lehrerprofessi­onalisierung als Ort der Zusammenarbeit. ISBN 978-3-658-17086-8 Springer VS: Wiesbaden (2017) 281 - 286.

Schlich, Michaela: Arbeiten mit auditiven Medien in der Ernährungsbildung. Hauswirtschaft und Wis­senschaft (62) 1, 38 – 44 (2014).